MARELE JAF | Gelu Visan
579
post-template-default,single,single-post,postid-579,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

MARELE JAF

AL DOILEA VAL

Aro și Biosin pe Ulița Mare.

Zilele trecute am fost într-o comună din Dolj unde-ți rupeai picioarele în niște cataroaie rezultate din demolărea a ceea ce a mai rămas din Biosin (Biosinteza) Calafat; la fel ca atunci când mănânci la bodega extinsă numită MALL Electroputere Craiova, deasupra stau grinzile și podul rulant de la fosta “Citadelă a economiei Românești, Electroputere Craiova, privatizată, adică distrusă și furată.

Știu din perioada aceea, pentru că m-am dus cu Berceanu inclusiv în Valea Jiului, ce mândrie proletară și elan patriotic era în îndeplinirea sarcinilor și directivelor venite de la FMI și Banca Mondială de a privatiza brambura tot ce nișcă, toată ” floarea” economiei românești. Ba mi-a arătat Berceanu inclusiv un articol dintr-o revistă americană care-l lăuda ca fruntaș pe ramură la închiderea minelor și spargerea CONNEL în patru, adică la privatizarea Sistemului Energetic.

Acum, fiecare încearcă să dea vina unul pe altul.

Realitatea însă este mult mai crudă:

FMI și Banca Mondială, cu PSAL-urile lor cu tot, au făcut în România ceea ce au făcut în Chile, Argentina, Brazilia, Uruguay și în multe alte țări, o politică ticăloasă, greșită și bine direcționată de distrugere a economiilor țârilor care renunțaseră la totalitarism, prin privatizare forțată, pentru a deveni dependente de capitalul străin controlat chiar de către ei, adică de FMI și Banca Mondială.

In cazul României, FMI avea și pata pusă pe români, pentru că România era singura țară din lume care înainte de ’89 își achitase integral datoriile și ieșise de sub influența lor.

Distrugerea economiei românești s-a făcut prin așa-zisa privatizare, impusă de FMI și Banca Mondială și implementată de guvernarea CDR-PD, un dezastru din acest punct de vedere.

Pentru a nu avea vreo discuție, în acea perioadă eram membru PD, partid de centru-stânga al cărui președinte era Petre Roman, și am lucrat ( politic) cu Radu Berceanu în perioada în care i-a succedat lui Călin Popescu Tăriceanu la Ministerul Economiei, unul dintre actorii privatizării ( adică distrugerii) economiei românești.

Această distrugere nu se putea face fără prostia și ticăloșia politicienilor români, care au văzut în aceasta o oportunitate de îmbogățire rapidă și un os mare de ros, șpăgile fiind în acea petioadă, cumulate, de ordinul miliardelor de dolari. Punct.

Nimeni nu a răspuns, dar nici nimeni nu vrea să recunoască că a a fost o nenorocire impusă de FMI și Banca Mondială. Alte țări din fostul bloc comunist au încercat să evite acest dezastru, sau pur și simplu spun răspicat că a fost un plan de distrugere a obiectivelor economice cu scopul ca țările lor să fie transformate în piețe de consum.

Discuția este mult mai actuală decât credeți, pentru că aceeași manevră se încearcă și acum:

Furtul și distrugerea prin așa zisă privatizare a Gazelor, Aurului, Apei, Energiei Hidro, Cărbunelui, Portului Constanța, Aeroportului și în general a tot ceea ce nu au putut fura străinii ( a se citi Supranaționalele) în perioada Marelui Jaf. Este vestita Ordonanță a lui Cioloș în care scotea la Mezat toate aceste obiective, iar eu am fost chiar primul( adică în ziua în care s-a copt ordonanța, având acces la ea) care s-a opus public vehement.

Mai mult, tot ceea ce vedeți dumneavoastră acum, de la protestele de stradă până la distrugerea politicienilor care se opun acestei privatizări, are ca și cauză încercarea românilor de a se opune celui de-al doilea val al distrugerii și vânzării definitive a economiei românești.

Deloc ciudat, printre susținători îi găsim din nou pe Traian Băsescu, Călin Popescu Tăriceanu, chiar pe Berceanu care, chiar dacă s-a dat “la fund”, tot are influență în PNL-ul lui Blaga și Iohannis, stâlp al fostului PD al anilor ’90. Oamenii au o misiune de îndeplinit și ordinul este ordin. Mai mult, alături de ei au apărut lupi tineri, fie ei de la PNL, USR, PMP, sau din partidele lui Ponta și Cioloș, care, la fel ca și predecesorii lor, au văzut o oportunitate, un os greu de ros, dar și un prilej de a executa ceea ce este impus de afară.

Înainte de toate însă, românii trebuie să știe adevărul acelei perioade, pentru a nu mai repeta aceeași greșeală.

Tocmai l-am scris.

3 Comments
 • Ionescu Cristian Alexandru
  Posted at 07:38h, 21 October Reply

  Vai nouă!

 • Aurelia Mirica
  Posted at 03:57h, 22 October Reply

  Pamflet:
  Toate orasele tarii erau ,,sufocate,, de fabricile si uzinele ,,comuniste,,in care munceau ,,bosorogii fara dinti in gura,, ; de azi, era nevoie de suflu nou, pai unde sa-si petreaca ,,tinerii frumosi si liberi,, timpul liber daca nu in mall? Carcotasilor!

 • Aurelia Mirica
  Posted at 04:16h, 22 October Reply

  Pamflet:
  In toate orasele tarii erau fabrici si uzine, urme ale comunismului ce trebuiau sterse , caci in ele munceau ,,bosorogii fara dinti in gura,, de azi. Pe locul lor s-au construit frumoasele malluri de carton, fara fundatie. Pai unde erau sa-si petreaca timpul liber ,,tinerii frumosi si liberi,,? Carcotasilor!

Post A Comment