Pământul Pârjolit | Gelu Visan
438
post-template-default,single,single-post,postid-438,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,transparent_content,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-14.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Pământul Pârjolit

Așa cum am anunțat, este drept cu mai mult timp în urmă, s-a făcut și mult așteptatul anunț: va pleca Klem și va veni un american născut în România, Adrian Zuckerman. Nu am fost singurul și nici nu simt vreo bucurie, mai ales că până la votul din Senatul American va mai dura.

Simt însă un mare gol privind relația noastră cu “partenerul strategic” ( ce termen pompos!), SUA.

Hans Klem a lăsat în spatele lui terenul pârjolit de răutate, de lipsă de respect pentru poporul român, de oameni condamnați pe nedrept și trimiși în pușcării, de fotografii cu steagul așa zisului ținut secuiesc.

Românii sint un popor sentimental, latin, care s-au uitat la americani ca la fratele mai mare, care are grijă de fratele mai mic, pe care muscalul îl bătea în culcare și sculare.

Îmi vine în minte rezistența Elisabetei Riza și a lui Toma Arnăuțoiu, sau a lui Ogăranu care stăteau în munți cu ochii la cer și așteptau americanii până au fost executați de comuniști, iar acum s-a spus despre ei că au fost legionari, nu ultimul bastion al rezistenței fibrei unui popor peste care s-a trecut cu tăvălugul.

Acum, Exon, OMV și nu mai știu cine s-au înțeles pe gazele românești. Am iarăși sentimentul că după ce le-am dat doi la sută din buget la apărare, toți ne umblă și în buzunarul de la spate, peticit și ponosit, să ne ia și bruma de crăițari aflată pe fundul lui.

Știam că va veni Adrian Zuckerman, știu că este un prieten al României și că nu este de acord cu ce s-a întâmplat în România, cu felul în care Hans Klem a călcat în picioare, înainte de toate, demnitatea poporului român.

Va reuși noul ambasador să refacă o punte grav avariată a încrederii și respectului reciproc?

Vom vedea.

No Comments

Post A Comment